2 Temmuz 2013 Salı

Fallout 3 - Savaş hiç değişmez!

Fallout 3 - Gelmiş geçmiş en iyi oyun bana göre..

Fallout 3, bugüne kadar oynadığım, en lanet, en ürkütücü, en yalnız, en deli işi oyun. Atmosferi ne başka bir oyun ile karşılaştırılabilir ne de içeriğinin, macerasının, kişiyi koyduğu yerin tuhaflığı. Her şeyi ile Fallout serisi, insanın içini sıkan ve ne olursa olsun hayatta kalmaya iten, ahlaki bir taraf tutmaya ya da ahlaki bir çizgide kalmaktan çoğu kez alıkoymaya zorlayan türlü türlü halleri var. Megaton ahalisini tek tek avladığım geceyi hatırlamak bile istemiyorum! Ama bunu yapabildim çünkü patlamamış bir atom bombasına tapan kilisesi, Morty'nin barı, Şerifi ile Megaton yok olmuştu zaten. Galaxy News Radio (Galaksi Haber Radyosu) ve cevval DJ'i ThreeDog'u direnişçilerinin dinlediği ruh sıkıştıran müzik yayını içinde sanki yeni bir haber varmış gibi dinlemek de cabası. Hepsi cabası aslında. Ana görev dışında oynadığınız tüm görevleri ile her an sizi tetikte tutan ve ucu bucağı görünmeyen sarmal hikayeleri ile Fallout 3 bugüne kadar oynadığım en güzel oyun. BilimKurgu ve nükleer savaş sonrası dünya içinde dolaşmak ancak bu kadar tekinsiz olabilirdi.



Galaksi Haber Radyosu'nun tüm şarkıları var yukarıdaki videoda. Bu müzikler, hem kaybolan giden bir altın çağı hem de ondan geriye kalanı anlatıyor. Billie Holiday kadar lanetlenmiş Wasteland (ÇorakÜlke), o kadar çorak ve o kadar ıssız. Ve içindesiniz, çıkıp geldiğiniz Vault'tan belki de kilometrelerce uzakta bir şeylere ulaşmaya, sizi inatla kötü olmaya iten bir deneye doğru yol alıyorsunuz. Kapana kısılıp kalacağınız ilk noktada, hemen sınanacak tek şey bu: ne kadar elverişlisin çorak ülkede yol almaya? İnsan olarak kalmalarına izin verilmemiş onca şey -dev akrepler, deathclaw'lar, SüperMutant'lar, ghoul'lar- arasında sen ne kadar insansın?

Esas soru budur. Bioshock'taki gibi "kötü" olanın katı rasyonelliği karşısında ne yapabilirsin? Oyun onu yenmek değil, öldürmek, parçalamak değil, bunu yaparken kötülüğü devralmamak ve araştırmak. Araştırdığın ne? Oyun içine gizlenmiş her köşeye sinmiş ölüm mü? Ya da bir kanyonun kenarında bulabileceğin uzay gemisi ve içinden bulacağın silah mı? Bu silahı bir kere kullanabiliyorsun ve tekrar mermilerini bulman mümkün değil. Bu silahın peşine düşer miydin? Düşüyorsun oyunda. Hikayeyi öğrendikçe, insanlarla (NPC) konuştukça ufak ufak detaylar birleşiyor ve derinleşiyor yolculuk. Peki açlık ya da normal şartlarda tüketimle bolluğun kesiştiği o Altın Çağ'dan sonra nükleer bomba ile yok olmaya ve hiç bir zaman tekrar gelişmemeye mahkum bir coğrafyada insan eti yiyen koca bir kasabaya denk gelsen? Ne yapardın?

Fallout serisi, çıkıp geldiği noktadan, Bethesda'nın yardımı ile çok uzaklara savruldu. B sınıfı bir Bilim-Kurgu hikayesinden çok uzak bir yerlere. Bu açıdan New Vegas ile birleştirildiğinde kişinin oyun/edebiyat arasında seçim yapmasını zorlaştıracak güzelliklere sahip.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder